Nyirokmasszázs

Mi az a nyirokmasszázs (nyirokdrenázs)?
Egy speciális masszázsfajta, amelyek számos területen jelentkezik a jótékony hatása: aktiválja az immunrendszer működését, javítja a nyirokelfolyást, megszünteti a szöveti nyirokpangást, eltávolítja a felesleges méreganyagokat és vizet a szervezetből, serkenti az anyagcserefolyamatokat, regenerálja a fáradt, ödémás lábat, feszültségoldóhatású és csökkenti a narancsbőr megjelenésének tüneteit, növeli a fogyókúrák hatékonyságát.

A kezelés során fokozzuk az erek összehúzódását azáltal, hogy a bejuttatjuk a folyadékot a nyirokerekbe. A kezelés során megtörténik a nyirokcsomók és a nyirokerek aktivizálása. Ha az erek nem  tudják a szövetközti folyadékból létrejövő nyirkot elszállítani, tartós nyirokvizenyő alakulhat ki.  A kezelés célja a nyirok és a vénás keringési rendszer karbantartása, valamint a felgyülemlett folyadék elszállítása, kiürítése.

Milyen a nyirokmasszázs?
A nyirokmasszázs során alkalmazott fogások eltérőek a hagyományos masszázs során alkalmazott fogásoktól. A fogások gyengédek, nem a fogás erősségén van a hangsúly. Olyan csavaró, pumpáló, gördülő fogások kerülnek alkalmazásra, melyeknek a fő célja a nyirokelvezetés elősegítése. Hatására csökken a duzzanat, feszítő érzés, ugyanis a test egy adott területén felszaporodott folyadékot eltereli.

Kik vehetik igénybe a nyirokmasszázst?
Bárki, akire a felsorolt ellenjavallatok közül egy sem vonatkozik. Fontos, hogy egészséges emberekre is jótékony hatással van, hiszen méregteleníti a szervezetet és erősíti az immunrendszert.

Mennyi vizet szükséges inni?
Minimum 2-3 liter vizet érdemes előtte inni, mert így hatékonyabban képes a szervezet kiválasztani a méreganyagokat.

Mennyi ideig tart egy kezelés?
75 perc

VOLUMENMÉRÉS

Az első és utolsó alkalommal volumenmérést végzünk, így látható a kezelés pontos eredménye.

Hány kezelés szükséges a maximális eredményhez?
Minimum 5 alkalom, de inkább 10 probléma mértékétől függően

Milyen gyakorisággal érdemes járni?
Lehetőség szerint minél gyakrabban. Heti 2-4 kezelés, két kezelés között 6 órának kell eltelnie.

A nyiroködéma stádiumai

I. stádium: magától rendeződő nyiroködéma

Ülő vagy álló munkát végzőknél is kialakulhat, általában estére jelentkezik a boka körül, amely pihenés hatására megszűnik. Minimális a duzzanat, de az ujjbenyomatot megtartja.

II. stádium: magától nem rendeződő nyiroködéma

Nem szűnik meg a pihenés hatására, puha tapintású ödéma, megtartja az ujjbenyomatot. Fájdalom, feszítő érzés, végtag nehézség érzése jelentkezhet. Megfelelő kezeléssel maximálisan meg lehet szüntetni, kezelés nélkül kialakul a 3. stádium.

III. stádium:

Az ödéma kemény, tömött tapintású, az ujjbenyomatot nem tartja meg. Ebben a stádiumban gyakori a mozgáskorlátozottság és a szövődmények kialakulása, azonban kezeléssel jelentős javulást érhető el, de 100%-os eredmény már nem.

IV. stádium:

Az elephantiasisnak nevezett irreverzibilis ( visszafordíthatatlan ) állapot. A végtag oszlopszerűen deformálódik, mely igen nagyfokú mozgáskorlátozottságot, funkciócsökkenést eredményez, ezáltal a beteg munkaképessége jelentősen csökken, gyakran önmaga ellátására sem képes. Súlyos szövődmények kísérhetik. Kezeléssel jelentős eredmény érhető el, de 100%- os már nem.